Mijn 3 zoons zitten op survival. Ken je dat? Van touw naar touw slingeren, door slootjes banjeren, autobanden, netten en natuurlijk marshmallows bij een goed vuur.

Mijn dochter is akelig lenig, zit op dansles en zelfs mijn vrouw loopt al een tijd rustig 45 minuten aan één stuk door.

En ik? Ik fiets. Nog geen 10 minuten naar het station. En loop. Zeker 5 minuten naar kantoor. En vergeet ook de terugweg niet.

Dus.

Daar komt nog bij dat ik over 2 jaar alweer 40 ben. Hoog tijd om dus wat aan mij niet-beweeg patroon te doen.

Een afgetrapt paar sportschoenen, een handinge app (Runkeeper) en een hardloopschema later, en weg was ik. Geen idee of ik het wat zou vinden, en ook geen idee hoe ver ik zou komen.

Loopschema’s. Donkerrood: snel, lichtrood: langzaam.

In het eerste schema liep ik maar maximaal 2 minuten achter elkaar hard, maar zelfs dat vond ik al aardig pittig. En dan moest ik uiteindelijk uitkomen op 30 minuten non stop hardlopen!? Maar ik was begonnen, en opgeven terwijl mijn gezin mij bezig zag was natuurlijk geen optie.

Na een keer of 4 het eerste schema te hebben gelopen – met telkens een dag rust ertussen – ging mij het best goed af. Ik besloot ik het volgende schema te pakken. Dat bleek opnieuw pittig, maar wel te doen.

Na een paar weken werd ik iets te enthousiast en sloeg ik de rustdag over. Dat was dom. Een paar dagen later voelde ik het onderin mijn rug. En ik was nog zó gewaarschuwd rustig aan te doen.

Uiteindelijk duurde het een week voordat het was weggetrokken. Die week heb ik gebruikt om ook gelijk maar goede schoenen te kopen. Was ik trouwens ook voor gewaarschuwd: ga niet op gewone sportschoenen lopen, maar koop fatsoenlijke schoenen.

Een bezoekje aan Runnersworld, een loopanalyse verder, geld armer en een investering rijker. Bye bye aftrappertjes, hallo snelle schoenen!

Links: nieuw, rechts: oud

Sindsdien ging het eigenlijk prima. Ik ging naar het volgende schema als ik voelde dat ik het aankon (meestal na 3 of 4, soms 5 keer lopen). En nu, na ongeveer 3 maanden, ren ik 30 minuten achter elkaar, gemiddeld sneller dan 10 km/uur.

En nu?

Sneller lopen? Langer lopen? Work-outs erbij pakken?Ik weet het nog niet. Voorlopig houd ik die 30 minuten lekker vast.