Feedback krijgen is voor de meesten van ons toch een soort van als een bezoekje aan de tandarts. Je weet dat het nodig is om je gebit gezond te houden, maar als het zonder zou kunnen, heel graag!
Wat als je nu eens fysiek je feedback in handen krijgt? Dan verandert de halfjaarlijkse semi-verplichte controle bij de tandarts in een klein feestje met cadeautjes speciaal voor jou. Hoe dat kan? Vast op heel veel manieren. Maar wij deden het – met succes & plezier – zo:
Zeg het met een kaartje
Het hele team kreeg een een stapeltje kaarten op A5 formaat. Elk kaartje zag er zo uit:

Mijn sterkste indruk van jou tot nu toe is…
De sterkste indruk geeft ruimte aan de een om te vertellen wat diegene ziet bij de ander. Een waarneming zonder de druk van een oordeel. Voor de ontvanger geeft dit de ruimte om deze indruk te aanvaarden zoals deze is. Het is tenslotte ‘maar’ de subjectieve waarneming van de ander.
Voor beiden houdt de tot nu toe de feedback gekaderd tot de periode die beide personen hebben doorgemaakt. Ook dat maakt het voor allebei gemakkelijker. Want wie weet was de ontvanger van de feedback voor die periode wel anders. Of daarna, wie zal het zeggen?
Je zou nog krachtiger kunnen zijn als…
Als eerste stelt dit dat de ander al krachtig is, op zijn of haar manier. De ander is al goed bezig! In feite krijg je niet alleen feedback, maar een complimentje. Wat daarna volgt is een suggestie om de ander nóg beter uit de verf te laten komen.
De feedback focust zich zo op het vergroten van de goede kanten van de ander, i.p.v. de zwakke kanten. Hoewel er echt wel wat op af te dingen is, werkt deze manier van feedback geven gewoon veel beter. Zeg nou zelf: werk je liever aan je zwakke kanten of werk je liever aan wat je toch al goed ligt?
Eerst invullen…
Met deze kaartjes gingen we aan de slag. Eerst vulde iedereen voor zover mogelijk de kaartjes in voor alle andere teamleden. Dit kostte tussen de 2 en 3 minuten per kaatje. Logisch, want feedback voor de ander schud je meestal niet zo uit je mouw.
..en dan uitdelen maar!
Daarna mocht iedereen zijn kaartjes uitdelen aan de ander. Daarbij ontstonden telkens koppeltjes van twee, waarbij de een eerst het kaartje aan de ander gaf en vervolgens er ook een terug kreeg. Voordat het kaartje werd overhandigd, werd deze voorgelezen, zo nodig toegelicht en was er kort de mogelijkheid om door te praten. Dit leidde direct al tot een aantal boeiende gesprekken.
Hadden beide personen elkaar feedback gegeven, konden beiden op zoek naar een nieuwe partner. Dit ging zo door, totdat iedereen zijn kaartjes met feedback had gegeven en dus ook een nieuwe stapel kaartjes met feedback had ontvangen.
En dan?
Als afsluiter werd iedereen naar het volgende gevraagd: lees je kaartjes nog eens door. Als je dat hebt gedaan, stap dan naar voren en kijk of je antwoord kunt geven op de volgende vragen:
- Wat is je opgevallen?
- Waar zou je mee aan de slag willen?
- Hoe kan het team je daarbij helpen?
Met opvallend weinig schroom stapte de een na de ander naar voren en werd er gedeeld wat was opgevallen in de ontvangen feedback. Eigenlijk zag iedereen wel een bepaalde lijn of thema terug in de feedback. De meesten hadden ook goed helder waar ze mee aan de slag wilden.
De derde vraag was het lastigst. Dat was niet erg, want deze vraag was niet alleen een vraag aan de persoon in kwestie, maar ook aan het team. Ook hier ontstonden mooie interacties.
Al met al een geslaagde oefening, waarbij we weer een tikje scherper waren naar elkaar.

De eerste vraag heb ik schaamteloos overgenomen van de Current Strongest Impression oefening van Hyper Island.
Reacties door Gertjan Kruiger