In oktober 2004 kwam Ubuntu uit, versie 4.10 met de naam ‘Warthy Warthog’ (wratachtige wrattenzwijn, tsja). Het idee was om Linux neer te zetten als een gemakkelijk te gebruiken OS.

Timon (r) & Pumba (l). Ken je die nog?

En dat lukte. Ik vond het ook wel interessant en bestelde – dat kon toen nog – een installatie dvd (voor de jongeren onder ons, dat is cdmaar dan beter. Wat zeg je? Wat een cd is? Laat maar, iets van vroegâh dus). Ubuntu gaf mij voor het eerst de mogelijkheid om zelf op een veilige en gemakkelijke manier, de Linux wereld te verkennen.

De eerste dvd was een zogenaamde live-dvd, die deed je in je pc en na herstarten kon je vanaf de dvd direct Ubtuntu gebruiken, zonder dat deze verder wijzigingen aanbracht op je pc.

Na een paar keer Ubuntu te hebben gebruikt via de live-cd, vond ik het wel leuk om Ubuntu eens te installeren en dat kon met de andere dvd. Direct voor het echie vond ik iets te spannend, dus heb ik het eerst in VirtualBox gedaan. Ging hartstikke makkelijk, dus niet veel later ook echt gedaan.

Binnen een maand was Ubuntu weer van mijn pc verdwenen. De reden was eigenlijk heel simpel: het prutsen vond ik wel leuk, maar ik deed veel spelletjes en die draaiden alleen onder Windows. En telkens opnieuw opstarten vond ik te veel gedoe.

Elementary OS Image

Nu, 16 jaar later, zag ik ergens Elementary OS langskomen. Wow! Die zag er goed uit! Gedownload & geïnstalleerd op mijn laptop in dual boot naast Windows 10. Even wennen, maar werkte prima.

Toch typ ik dit in Windows 10. Elementary heeft letterlijk 2 dagen op mijn laptop gestaan. En waarom? Eigenlijk twee dingen: na 2 uur prutsen had ik mijn bluetooth headset nog altijd niet werkend. Cruciaal in deze Corona-thuiswerk-tijd. Ik had geen zin om hier nog meer tijd aan te besteden.

En ik begon me af te vragen: wat win ik er nu eigenlijk bij?

Voor mij is het antwoord: niets. Ik wil gewoon een laptop die werkt, zonder gedoetjes, en geen flauwekulletjes. Maar ja, Elementary was wel echt heel mooi. Heb daarom gewoon even zitten grasduinen online in de prachtige achtergronden van Elementary, daar eentje van uitgekozen en die als bureaublad ingesteld

Mooi hè?