Even geleden hoorde ik van André voor het eerst over het Cynefin model van Dave Snowden. Helder in zijn eenvoud. Het schetst wat de beste aanpak is, afhankelijk van de context:

In het kort:

  • Simpel: oorzaak en gevolg zijn duidelijk. Is je band plat? Dan is ‘ie lek. Plak dat ding en klaar is Kees de fiets.
  • Ingewikkeld: oorzaak en gevolg zijn ook duidelijk maar pas na een gedegen studie door een vakman. Deze keer dus wél raketwetenschap.
  • Complex: oorzaak en gevolg zijn meestal achteraf pas duidelijk. In deze context is het beste gewoon iets te proberen, te kijken wat er gebeurd en daarop te reageren.
  • Chaos: er is een crisis. Er is helemaal geen tijd voor (uitgebreide) analyse of probeersels. Doe iets! Kijk dan wat er gebeurt en reageer daarop.

Motto van het model hierboven: ken je context en je weet wat je moet doen. Maar, vergis je in de context en je gaat de mist in…

…en natuurlijk gaan we allemaal regelmatig de mist in. Ooit wel eens aan een klus begonnen onder de gedachte “Ha, dat is makkelijk. Dat doe ik zelf wel.”? En dat je dan een paar dagen later toch maar besloot het aan een vakman over te laten? De context ingeschat als simpel, terwijl deze ingewikkeld bleek.

Gelukkig herkennen we de meeste situaties in simpel wel. Chaos natuurlijk ook. Voordat je ook maar na hebt kunnen denken, weet je al: er moet nú iets gebeuren! Het onderscheid tussen complex en ingewikkeld is een stuk lastiger. Persoonlijke voorkeuren spelen een rol en ook kijkt lang niet iedereen op dezelfde manier naar dezelfde situatie. Maar daarover later meer. Lees hier verder.