Ik ben al een paar maanden enorm blij met mijn upgrade van mijn Korg 270SP naar mijn Kawai C17. Dag kruisstandaard, hello handsome!

Kawai C17

Ik speel er nu ruim 4 maanden op en wat een verschil! Mijn vingers ‘dansen’ meer over de toetsten – voor zover een amateur als ik dat kan – en het geluid is echter, voller. Schitterend!

Nu leek het mij leuk om wat dingetjes die ik speel op te nemen. Klein probleempje: bij de aanschaf van de C17 heb ik daar helemaal niet op gelet. De piano kan wel opnemen en dat ook weer afspelen, maar slaat deze opname niet op, zoals bijvoorbeeld op een USB stick.

Toch is het mij – na veel Googelen en een kleine investering – gelukt.

Stap 1: Een audio interface

De enige uitgang die mijn piano heeft, is de koptelefoon uitgang. Maar hoe van deze koptelefoon uitgang naar een MP3-tje te komen?

Het bleek dat ik daar een ‘audio interface’ voor nodig had. Een audio interface is een klein apparaatje dat analoog signaal (zoals uit de koptelefoon aansluiting op de piano) omzet naar een digitaal signaal (zoals bijvoorbeeld een MP3-tje).

Ik had geen zin in om veel geld te besteden – het moest wel leuk blijven – maar ik wilde wel fatsoenlijk geluid. Wanneer ik onder de € 50,- wilde blijven, dan waren de reviews er duidelijk over, kies voor de Behringer U-phoria UM2! Dus dat deed ik.

Stap 2: De juiste kabel

Met de UM2 met de bijgeleverde USB kabel was ik één stap verder, maar hoe dan van de koptelefoon-aansluiting van de piano naar de deze UM2 te komen? In mijn onnozelheid dacht ik gewoon een simpele stereo kabel te pakken, het ene einde in de piano te steken en het andere einde in de UM2.

Wat leerde ik 😀: een audio interface werkt helemaal niet met stereo(kabels), maar heeft elk kanaal (links en rechts) apart. Oei, had ik de verkeerde kabel aangeschaft. Maar wat nu? De UM2 heeft twee ingangen, dus daar zou ik links en rechts van de piano in kwijt kunnen. Maar hoe dan te komen van één stereo uitgang van de piano, naar de twee ingangen van de UM2?

Gelukkig had kabelland hier al lang iets op uitgevonden:

Een dag later viel deze door de bus. Stereo aansluiting in de koptelefoon uitgang van de piano gestopt, de beide mono aansluitingen in de UM2 en jawel, de beide lampjes op de UM2 gingen aan als ik ging spelen. YES!

Stap 3: De meest geschikte DAW

Tijd om daadwerkelijk een opname te maken. Ik wist dat ik daar een DAW voor nodig zou hebben. DAW staat voor Digital Audio Workstation: een fancy naam voor een computerprogramma waarmee je alles kan doen met geluid.

Na wat klooien met Audacity (heel basic en de interface is wat gedateerd) en Studio One 4 Prime (te uitgebreid voor simpel opnemen en bewerken), kwam ik bij Bandlab.

De Bandlab Mix-editor

Ideaal: doet precies wat ik wil en voor een amateur als ik lekker simpel. En nog gratis ook.

‘Studio Ede’ is up and running! Tijd voor de eerste opname.

Wordt vervolgd.