Dit is het vervolg op ontdeksel #17 | Een goed begin: de collectieve ambitie dat gaat over mijn ervaringen bij het opstarten van een nieuw project.

Okay, dus het team weet waarom ze er zijn, wie de klant is en wat ze de klant willen bieden. Tijd om deze collectieve ambitie concreet te maken. Daarvoor heb ik het team twee oefeningen laten doen.

De elevator pitch

Het team kreeg de opdracht om een elevator pitch op te stellen, op basis van wat ze tot nu toe hadden geleerd. Om ze te helpen, gaf ik een voorbeeld…

Meer over de Shock Clock

… en een A3 formaat papier met daarop het formaat voor de elevator pitch (download docx, pdf) inclusief kleine toelichting:

  • Voor <klant>
  • Die <behoefte van de klant>
  • De <naam van het product>
  • Is een <soort product>
  • Dat <waarde van het product>
  • In tegenstelling tot <product(en) van de concurrent(en)>
  • Ons product <grootste verschil met product(en) concurrent(en)>

In 4 rondes kwamen we tot 1 elevator pitch (Liberating Structures fans: yep, dit is een variant van de 1-2-4-all):

Ronde 1 – Singles

Elk teamlid mocht eerst zelf aan de slag met zijn/haar elevator pitch te maken. Ik drukte ze op het hart om te focussen op kwantiteit (zo veel mogelijk onderdelen invullen), niet op kwaliteit (het zo goed mogelijk invullen). Deze ronde gebeurde in stilte. Hier kregen ze 5 minuten voor.

Ronde 2 – Duo’s

Elk teamlid mocht een ander teamlid opzoeken, de elevator pitches met elkaar delen en vervolgens komen tot één nieuwe. Hier kregen ze 7,5 minuut voor.

Ronde 3 – Kwartetten

Elk duo mocht een ander duo opzoeken, de elevator pitches opnieuw met elkaar delen en weer komen tot één nieuwe. Hier kregen ze 10 minuten voor.

Ronde 4 – Keuze PO

Dit resulteerde uiteindelijk in 3 elevator pitches van teams van 4 personen. Deze 3 hingen we op en vervolgens mochten alle teamleden gaat stemmen door middel van dot-voting: 1 stem op de elevator pitch die ze het beste vonden en 1 stem op een deel van een andere elevator pitch die ze goed vonden.

Vervolgens legde ik uit dat het resultaat van deze stemming een advies was aan de PO. Niets meer, maar ook niets minder. Ik vroeg de PO een definitieve elevator pitch te maken en misschien nog wel belangrijker: zijn keuzes uit te leggen. De PO koos er vervolgens eentje uit en gebruikte schaar en plakband om een deel van een andere elevator pitch over de gekozen pitch te plakken:

Het eindresultaat

Al met al koste deze oefening tussen de 30 en 45 minuten. In die tijd heeft heel het team elkaar geholpen te begrijpen hoe het nog te ontwikkelen product moet worden om aan de wensen van de klant te voldoen. Als bonus was dit een mooie oefening in de communicatie tussen team en PO.

Vooraf was ik er een beetje bang voor dat deze oefening te lastig zou zijn voor sommige mensen, omdat dit bepaald geen dagelijkse kost voor ze is. En inderdaad, sommigen hadden meer moeite dan anderen, en kregen de elevator pitch niet helemaal ‘ingevuld’. Dat bleek alleen helemaal niet erg, want dit werd keurig in de rondes 2 en 3 met de duo’s en kwartetten opgelost.

Deze oefening viel vooral goed bij de teamleden die liever woorden hebben dan beelden, liever structuur dan creativiteit. En daarom, als tegenhanger van de elevator pitch …

4. De Product Box

Voor de volgende oefening nam ik het team mee naar een prachtige toekomst: “Iedereen heeft hard gewerkt, we zijn klaar en trots op ons product. Er is alleen nog één dingetje: we moeten het nog verkopen :). Het product komt ouderwets in de schappen te staan, of misschien wel in de etalage. Dat vraagt om een goede verpakking. Die verpakking gaan wij nu maken.”

Het team mocht zelf groepjes maken van ongeveer 4 personen. Mijn enige verzoek hierbij was op deze teams zo divers als mogelijk te maken. Expres gaf ik niet aan wat ik precies bedoelde met divers. Hiermee wilde ik zelforganisatie stimuleren en werken aan teambuilding, juist tussen teamleden die elkaar nog minder goed kenden. Dit ging erg makkelijk.

Aan de product box stelde ik de volgende eisen:

  • Moet de 3 belangrijkste redenen bevatten waarom klanten het product zouden moeten kopen
  • Moet een one-liner hebben, hoe cheasier hoe beter
  • Moet minimaal 1 plaatje of tekening hebben
bron

Van te voren had ik de Action geplunderd en allerlei eenvoudige knutselmaterialen meegenomen: potloden, stiften, gekleurd papier, lijm, scharen en gekleurde linten. Ook had ik links en rechts wat kranten en tijdschriften verzameld. En natuurlijk had ik een aantal dozen van verschillende formaten meegenomen.

Nadat elk groepje klaar was, mochten ze hun eigen product box presenteren. Bij de presentatie viel het op dat het uiterlijk van de dozen zeer verschilden, maar dat de producten die ‘er in zaten’ juist erg overeen kwamen. Deze overeenkomsten werd ook door het team opgemerkt.

Het eindresultaat

Ik zag dat de teamleden ouderwets knutselen alsof ze weer op de basisschool zaten. Tijdens het geknutsel werd er gelachen, verder kennis gemaakt en serieus nagedacht over waarom dit product het beste product ooit zou worden. Dit keer waren het de visueel creatief ingestelde mensen die helemaal los konden gaan.

Van te voren was ik er een beetje bang voor dat deze oefening als ’te kinderachtig’ zou worden opgevat door een aantal mensen. En inderdaad, niet iedereen kon goed met de oefening uit de voeten. Dat bleek alleen helemaal niet zo erg, want in elk groepje zat minimaal één enthousiaste knutselaar die aanstekelijk werkte op de rest.