Voor een nieuw project was alles al geregeld: stakeholders waren overtuigd van nut en noodzaak van het project, de directie had goedkeuring gegeven op het budget en alle benodigde rollen waren ingevuld. Ik was de laatste om aan te haken in de rol van Scrum Master. De startdatum van het project stond al vast, de vraag was alleen hoe te starten. Of ik daar ideeën bij had. Ik had wel wat ideeën, maar die waren net zo samenhangend als de achterkant van een borduurwerkje.

Bron

De Scrum Guide gaf mij verrassend weinig aanknopingspunten en online kwam ik niet verder dan algemene kreten als ‘Begin gewoon en pas daarna inspect & adapt toe’. Bedankt voor de dooddoener. ‘Gewoon beginnen’ kan iedereen. Ik wilde helemaal niet ‘gewoon beginnen’: ik wilde een begin waarbij het team vol enthousiasme uit de startblokken knalt, stakeholders vol vertrouwen zijn over een goede afloop en collega’s vol verbazing kijken naar hoe het team dát nou weer flikt.

Bol.com

‘Een goed begin is het halve werk’, zullen we allemaal beamen, maar zo ook: ‘Alle begin is moeilijk’. Op aanraden van een collega die al wel vaker met dit bijltje had gehakt, heb ik mij laten inspireren door Jonathan Rasmussen. Hij beschrijft in The Agile Samurai (lees dat boek!) het concept Agile Inception. Een soort van kick-off, maar dan eentje zonder langdradige presentaties en vage beloften en met activerende onderdelen en concrete uitkomsten. Precies wat ik nodig had!

Bron

De belangrijkste les die ik heb geleerd: een goed begin is van onschatbare waarde. Het heeft ons team een dosis energie en focus opgeleverd waar je u tegen zegt. Te zweverig? Anders dan: na deze week wisten we als team heel goed wat we moesten doen (focus) en waren we in staat heel snel (energie) een eerste indruk van het eindproduct te leveren.

In de komende blogs heb ik beschreven hoe we dit begin hebben gemaakt en wat mijn ervaringen daarbij zijn geweest.

Een goed begin:

Veel leesplezier.