Dit is het vervolg op de blog over Flaming Freddy.
In het vorige blog presenteerde Nerdy Norah’s haar machine. Dave vond het razend interessant, maar ook duizelingwekkend. Norah beloofde uit te leggen hoe ze haar machine zelf kon laten leren.

“De truc is”, begint Norah, “dat je elke formule kun instellen, net zoals jouw regels, maar dan beter.”. Dave luistert nog steeds aandachtig, dus gaat Norah verder. “Laten we eens – om het makkelijker te maken – alléén kijken naar de formule voor het gas geven:”

Deze formule is op op twee manieren in te stellen:
- Is het gas geven afhankelijk van de waarde van de sensor links?
- Is het gas geven afhankelijk van de waarde van de sensor rechts?
- Is het gas geven afhankelijk van de waarde van de sensor midden?
- Willen we in het algemeen dat de auto gas geeft?

Om snel bij de finish te komen, zou de auto in het algemeen altijd gas moeten geven. Wanneer er veel ruimte voor de auto is, zou de auto zeker gas moeten geven. Hetzelfde geldt voor wanneer er veel ruimte links of rechts is, maar dan minder sterk.
Als je deze instellingen uit zou drukken in een getal tussen 0 en 1, zouden de instellingen er als volgt uit kunnen zien:

Om te zien wat het effect is van deze getallen, kijken we naar een voorbeeld. Stel dat dit de situatie is:

Laten we zeggen dat de linker sensor 2 meet, de middelste 5 en de rechter 3. Ook deze getallen krijgen een plek:

Nu kunnen we er mee gaan rekenen. Deze getallen samen bepalen namelijk welke waarde de formule ingaat. Eigenlijk is het nu heel simpel: je moet elke invoer (2, 3 en 5) maal de instelling (0.1, 0.1 en 0.3) doen en er uiteindelijk de laatste instelling (0.5) bij optellen:

Dave knikt langzaam: “Alrighty, dus op deze manier kun je sommige invoer meer mee laten tellen dan andere invoer.”. Norah is blij dat Dave het snapt. “Goed gezien! Je vraagt je nu zeker wel af wat die formule is?”. Zonder Dave’s antwoord af te wachten haalt ze nog een papier uit haar zak. “Tadaa!”.

Net nu Dave dacht dat hij het een beetje zou gaan begrijpen, is zijn glazige blik weer terug: “Van die formule snap ik echt niets. Die grafiek heeft wel een mooie vorm, dat dan weer wel.”. Norah glimlacht. “Let maar eens op wat er gebeurt als we de uitkomst van hiervoor (2.5) in de formule stoppen:”

“Nu komt er 0.92 uit, maar weet je wat nou het mooiste is van deze formule?”, gaat Norah verder, “De vorm!”. Dave kijkt verrast. “Wat voor getal je er ook in stopt, er komt altijd een waarde tussen 0 en 1 uit. Dat maakt het vergelijken van de uitkomsten van de verschillende formules lekker makkelijk. En dat is nodig, want de actie met de hoogte waarde, die wordt uitgevoerd”.

“Maar wacht eens even”, begint Dave, “deze machine werkt pas goed als alle, eh,” – Dave telt – “24 instellingen goed staan. Hoe krijg ik dat ooit voor elkaar?!”.
Norah glimlacht. “Dat zal ik je vertellen. Maar dat is een aparte blog waard.”.