Dit is het vervolg op de blog over Drivin’ Dave.

In het vorige blog werd duidelijk dat Drivin’ Dave Magische Machine hem zonder crashen vlot naar de finish bracht. Helaas komt Flaming Freddy aangelopen…

Flaming Freddy door Jasper Kruiger (12 jaar)

Freddy heeft – na jaren oefenen – het record op deze baan (precies 9 seconden) in handen en vertelt dat graag elke dag aan alle andere coureurs. Met Dave’s nieuwe record (11,2 seconden) was Dave voor Freddy ineens een concurrent geworden. “Wat hoor ik nou Dave, je hebt de finish gehaald! Ongelooflijk, het geluk is inderdaad met de dommen. Doei hè!”.

Dave laat het hier niet bij zitten. Hoe Freddy te verslaan? Wacht, met Nerdy Norah natuurlijk! Norah is een beetje vreemd en ja – een enorme nerd, maar razend slim. Nerdy Norah is direct enthousiast en nieuwsgierig naar Dave’s Magische Machine. Vijf minuten later buigen ze zich over de bouwtekening hiervan:

Bouwtekening Dave’s Magische Machine

Links zie je de invoer van de drie verschillende sensoren, in het midden de regels die Dave heeft ingesteld en rechts de uitvoer in de vorm van acties (voor meer details, zie het vorige blog).

Norah reageert enthousiast: “Dave jongen, dit heb je mooi gedaan, maar ik weet nóg iets beters!”. Vol trots pakt ze een van de vele grote rollen papier van onder haar arm en rolt deze over de tafel uit:

Bouwtekening Nerdy Norah’s machine

Norah ziet Dave nog wat glazig kijken en legt het daarom uit: “Kijk: de invoer links (de 3 sensoren) en de uitvoer rechts (de 6 acties) zijn hetzelfde als bij jouw machine. Alleen het midden is anders. De regels zijn weg en daarvoor in de plaats zijn formules – de F(x) – gekomen. Elke formule levert een waarde tussen de 0 en de 1 op. De actie met de hoogste waarde, is volgens de machine de beste. Ohja: en alle invoer is aan elke formule gekoppeld”.

Dave kijkt iets minder glazig, maar echt helder is zijn blik nu ook weer niet te noemen. Norah geeft Dave een voorbeeld: “Stel dat je bij de eerste bocht komt:”

Het voorbeeld van Norah

Laten we zeggen dat de linker sensor 24 meet, de rechter 25 en het midden 93. Om te besluiten wat te doen, stoppen we deze 3 getallen mijn machine in:”

Voorbeeld Nerdy Norah

“Vervolgens hebben alle 6 de formules zitten rekenen met deze 3 getallen en een waarde tussen 0 en 1 opgeleverd. De hoogste waarde voor het stuur is 0.7634 voor naar rechts en voor de pedalen 0.864 voor remmen. Blijkbaar vind de machine dat je in deze situatie het beste naar rechts kan sturen, terwijl je remt.”

Dave begint het een beetje te snappen, maar heeft nog wel een belangrijke vraag: “Maar Norah, waarom zo ingewikkeld met die formules en getallen? Mijn regels waren toch veel makkelijker?”. Norah knikt. “Dat klopt Dave, maar je wilt sneller zijn dan Freddy, toch? Dat kan je bereiken door ingewikkelde regels te verzinnen, maar dat is hartstikke moeilijk. Je kunt beter deze formules gebruiken. Dan kun je de machine zelf de regels laten leren.”.

Ok, Dave snapt het: met zijn eigen machine kwam hij een heel eind, maar hij heeft een ingewikkeldere machine nodig om zijn wagen nog beter te laten rijden.

Dave kijkt nog eens goed naar de bouwtekening van Norah. Dan valt het hem ineens op: elke formule gebruikt dezelfde invoer (links, rechts en rechtdoor), maar elke formule heeft een andere uitkomst. Hoe kan dat?

Norah glimlacht. “Goed gezien Dave! Het wordt tijd dat ik je iets vertel over hoe mijn machine zelf kan leren.”.

(wordt vervolgd in een volgend blog over Norah)